Nieuws

Nieuws

Hoe bereid je je voor op je sollicitatiegesprek?

Je mag op een sollicitatie gesprek komen. Super spannend maar hoe nu verder ?

Een sollicitatie gesprek is natuurlijk heel spannend maar een goede voorbereiding helpt je er doorheen. Over het algemeen worden er tijdens een sollicitatie gesprek meestal dezelfde vragen gesteld. Hieronder staan de 11 meest gestelde vragen en juiste antwoorden op een rijtje. Bereid je goed voor en je laat gegarandeerd een goede indruk achter.  

Welke vragen kun je tijdens je sollicitatiegesprek verwachten?

Om ervoor te zorgen dat je snel van start gaat in je nieuwe job hebben we een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen die je ongetwijfeld mag verwachten tijdens je gesprek. En om het nog eenvoudiger te maken, hebben we ook voor je uitgezocht hoe je de vragen het beste kunt beantwoorden. Zo wordt solliciteren een heel stuk simpeler! Ga er dus even rustig voor zitten en neem de volgende vragen sollicitatiegesprek op je gemak door:

1. Vertel iets over jezelf

Deze vraag mag je zeker verwachten en hij komt heel vaak in het begin van het gesprek al naar voren. Meer over jezelf vertellen is natuurlijk heel breed en je zou niet de eerste zijn die zich door dit onderwerp uit het veld laat slaan. Maar een goed begin is het halve werk, dus zorg ervoor dat je jezelf kort maar krachtig neerzet. Vertel om te beginnen wie je bent en wat je achtergrond, qua werk en/of functie, is. Hou het echter beknopt; je hoeft alleen uit te leggen waarom je bekwaam bent voor deze functie; het is niet nodig om je hele werkverleden op te sommen. Haal aan wat je belangrijkste prestaties zijn geweest en noem specifieke voorbeelden om je toekomstige werkgever te overtuigen. Je kunt je verhaal vervolgens afsluiten met een toelichting waarom je hebt gesolliciteerd om zo je motivatie aan te tonen.

2. Waarom wil je voor ons komen werken?

Als de recruiter dit punt aankaart, dan is dit dé kans om te laten zien wat jou aanspreekt in het bedrijf. Bekijk van te voren de website van de organisatie grondig en vraag je af wat de missie van de onderneming is, waar het bedrijf voor staat en wat jou hierin het meeste aanstaat. Bespreek eveneens wat jouw bijdrage kan zijn in de verdere ontwikkeling en de groei van de onderneming. Hiermee laat je je gesprekspartner zien wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf en waarom ze voor jou moeten kiezen.

3. Waarom zouden we je moeten aannemen?

Ook deze vraag bied je de mogelijkheid om jezelf te verkopen. Vertel de recruiter waar je vaardigheden voor deze functie liggen en welke resultaten je in het verleden hebt neergezet. Verdiep je in het bedrijf en toon aan hoe jij goed in de bedrijfscultuur past. En waar veel sollicitanten niet aan denken: leg je toekomstige werkgever uit wat de voordelen voor jou zijn om bij het bedrijf te werken, want daarmee laat je zien waarom je ook in de toekomst gemotiveerd zult blijven en dit zal elke werkgever graag horen!

4. Hoe omschrijven jouw collega’s je?

Bespreek hier je sterke kanten die aantonen dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie. Kies daarbij voor competenties die je nog niet eerder hebt benoemd in het gesprek. Je kunt concrete voorbeelden noemen en vertellen hoe je bepaalde situaties hebt aangepakt in vorige werksituaties. Verder kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bereid bent om in te vallen bij andere projecten als dat nodig is. Hou er rekening mee dat de recruiter contact zal zoeken met je voormalige baas en/of collega’s voor meer informatie, dus eerlijkheid wordt hier beloond!

5. Wat motiveert jou?

Je gesprekspartner wil hier graag horen waarom je enthousiast bent over deze functie en dit bedrijf. Bedenk welke werkzaamheden je graag deed in je vorige werk in relatie tot de aanstelling waar je nu voor solliciteert. Geef ook aan wat je precies aanspreekt in de functieomschrijving van deze baan. De recruiter zal dan zien dat je echt interesse hebt in de baan en je gedrevenheid zal zeker in je voordeel werken.

6. Waar zie je jezelf in vijf jaar?

Bij het bespreken van dit thema is het zinvol om voor jezelf na te gaan wat je van de functie verwacht en hoe je hierin wilt groeien. De recruiter wil er met deze vraag achter komen of je ambitieus bent en of de baan aansluit bij jouw doelen en de ontwikkeling die je voor jezelf voor ogen hebt. Het is altijd goed om eerlijk te zijn, maar hou wel de job in gedachten waar je op dit moment op solliciteert.

7. Kun je een indicatie geven van wat je wilt verdienen?

Het verdient aanbeveling om van tevoren uit te zoeken wat het gebruikelijke salaris is voor deze functie. Hou daarbij eveneens je ervaring en je opleidingsniveau in gedachten. Als je de vraag nog niet wilt beantwoorden, dan kun je natuurlijk uitleggen dat je eerst meer informatie nodig hebt over de functie en de secundaire arbeidsvoorwaarden en er later op terugkomen. Je mag de kwestie ook omdraaien en vragen welk salaris zij in gedachten hebben.

8. Wanneer zou je kunnen beginnen?

Probeer in deze situatie tegemoet te komen aan de verwachtingen van het bedrijf zonder je eigen planning in gevaar te brengen. Als je geen baan hebt en je bent op korte termijn al beschikbaar, kun je bijvoorbeeld laten weten dat je binnen een week kunt beginnen. Moet je je huidige dienstbetrekking nog opzeggen, dan is het prima om dit aan te geven. Hierdoor ziet de organisatie ook dat je alles op een nette manier wilt afsluiten bij je huidige werkgever.

9. In wat voor werkomgeving kun je optimaal functioneren?

Het is goed om bij het beantwoorden van deze vraag eerst even stil te staan bij de baan waar je op solliciteert en de cultuur binnen dit bedrijf. Hierdoor geef je jezelf de mogelijkheid om een antwoord te geven dat aansluit bij de onderneming. Als je bijvoorbeeld een opleiding wilt volgen via het bedrijf, maar deze optie is er niet, dan is het beter om te focussen op andere zaken die deze organisatie je wel te bieden heeft en die aansluiten bij wat jij zoekt.

10. Wat vind je naast je werk leuk om te doen?

Dit is voor het bedrijf een manier om erachter te komen of je in het team past. Je kunt bij het beantwoorden van deze vraag bezigheden noemen waarmee je je in je vrije tijd verder wilt ontwikkelen. Vertel daarbij ook wat over je privéleven. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je veel tijd besteedt aan de opvoeding van je kinderen, maar dat je daarnaast bezig bent met een cursus psychologie.

11. Heb je nog vragen voor ons?

Een sollicitatiegesprek is niet alleen bedoeld om uit te vinden of jij de juiste kandidaat bent voor de werkgever. Het is voor jou eveneens een uitgelezen kans om te bekijken of de functie bij jou past. Neem van tevoren gerust even de tijd om te bedenken wat jij nog wilt weten over het bedrijf, de werkzaamheden of het team en maak voor jezelf een lijstje met vragen die je wilt stellen. Je kunt onder andere aan je gesprekspartner vragen waarom hij of zij graag bij de organisatie werkt. Bovendien maak je een competente indruk als je een aantal vragen stelt en laat je zien dat je interesse hebt in het bedrijf. Daarbij heb je ook meer invloed op het verloop van het gesprek als je tussendoor af en toe een vraag stelt.